Grensetjänstens kontor på Morokulien är tills vidare stängt för personliga besök men du är välkommen att ringa eller skicka e-post till oss.

Regler och inreserestriktioner samt information angående covid-19/Corona-viruset, klicka här >>

Nyheter

Kick-off för projektet Gränsmöjligheter

Katarina Nordmark (Länsstyrelsen Värmland), Kjell Vaagen (Hedmarks fylkeskommune) och landshövding Kenneth Johansson (Länsstyrelsen Värmland)

Katarina Nordmark (Länsstyrelsen Värmland), Kjell Vaagen (Hedmarks fylkeskommune) och landshövding Kenneth Johansson (Länsstyrelsen Värmland)

– Dagen bjöd på en på en rad olika inspiratörer som talade om möjligheter med att arbeta gränsöverskridande mellan Norge och Sverige, berättade Kjell Vaagen.

Först ut var Svein Ludvigsen som är Norges representant i Gränshinderrådet. Han talade bland annat om gränshinder för näringslivet och om arbetet med att minska dessa för att underlätta för företagen att arbeta över landsgränsen. Därefter berättade 21-åriga entreprenören Felicia Provender från det egna företaget Healthgoing om hennes tankar kring att arbeta gränsöverskridande mot den norska marknaden. Eftermiddagen inleddes med Frode Ek Skarnes, från det internationella företaget Mapei AS, som visade bland annat hur de strategiskt placerat sin nya fabrik för att på ett kostnadseffektivt sätt nå ut till kund, oavsett den norsk-svenska gränsen.

Eftermiddagen fortsatte i ett högt tempo med en inspirerande Charlotte Skott från Scandinavian Mountains AB som talade om samarbeten utan gränser och hinder. Hon använde den planerade flygplatsen i området mellan skidorterna Sälen och Trysil som exempel. Tomas Johnsson, till vardags planarkitekt i Malung-Sälen Kommun, underhöll åhörarna med både en rolig och tänkvärd presentation kring gränser. Slutligen berättade projektledaren Katarina Nordmark mer om projektet Gränsmöjligheter.

– Syftet med projektet är att arbeta för utökad gränsöverskridande verksamhet mellan Norge och Sverige för små och medelstora företag. Målen är bland annat att reducera mentala, formella och informella hinder för näringslivet, berättade Nordmark.

Tårta
Landshövdingen i Värmlands län Kenneth Johansson avslutade dagen med att tala om framtidsvisioner och kickstartade därefter projektet med att bjuda på tårta till ett jubel från besökarna!

Projektet Gränsmöjligheter startade den 1 september 2016 och pågår till den 31 augusti 2019. Projektägare är Länsstyrelsen Värmland och Hedmarks fylkeskommune. Det finansieras genom Interreg Sverige Norge som är ett EU-program för gränsöverskridande samarbete.

Följ projektet:

Hemsida: www.gransmojligheter.com

Facebook: facebook.com/gransmojligheter

Twitter: twitter.com/mojligheter